RSS
 

Wykorzystanie olei roślinnych w kosmetyce

23 gru

Oleje roślinne przyczyniły się do rozwoju kosmetyki. Wykazują one wspaniałe powinowactwo do skóry i są nośnikami substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania skóry. Najwcześniej stosowanym olejem przez człowieka w  kosmetyce był olej z oliwek, ponieważ oliwka była rośliną powszechnie uprawianą w celach spożywczych w Europie południowej i zachodniej. Fotodepilacja Kraków, Warszawa, Olsztyn, Zabrze, Giżycko, Katowice

Później okazało się, że niemal każdy olej może mieć zastosowanie również w kosmetykach. Wyjątkiem jest olej rzepakowy, a także olej kokosowy i z palmy oleistej, które są stosowane w wielkich ilościach w procesie głębokiego przerobu chemicznego na surowce kosmetyczne oraz do produkcji mydeł. Zainteresowanie surowcami roślinnymi, takimi jak pestki, nasiona owoców, wykazało, że mają one doskonałe właściwości kosmetyczne, zawierają duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz innych składników cenionych w kosmetyce.

Odkrycie znaczenia Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, a zwłaszcza skóry spowodowało wzrost zainteresowania olejami roślinnymi zarówno w farmacji jak i w przemyśle kosmetycznym.

Oleje roślinne należą do grupy surowców kosmetycznych czyli lipidów. Jak wszystkie tłuszcze są estrami gliceryny i kwasów tłuszczowych, a także nośnikami innych substancji nieobojętnych dla skóry. W olejach rozpuszczone są, np. witaminy A, E, D, sfingolipidy, woski, skwalen, fitosterole i alkohole trójterpenowe. W węższym znaczeniu za olej roślinny uważa się każdy ciekły tłuszcz pochodzenia roślinnego, który w temperaturze pokojowej ma konsystencje płynną. Są pozyskiwane z różnych części roślin: z nasion, owoców, pestek a także z kiełków roślinnych. Otrzymywane są nie tylko z roślin uważanych tradycyjnie za oleiste, lecz także z wielu innych roślin

W przeważającej większości oleje roślinne stosowane są jako tłuszcze jadalne, ale także jako składniki kosmetyków i niektóre, jako środki lecznicze. Są one istotnymi składnikami błon komórkowych, a poprzez metabolity swojego rozkładu regulują prawidłowe funkcjonowanie skóry.  Ochronne i pielęgnacyjne działanie tych olejów decyduje o ich szerokim zastosowaniu zarówno w kremach, maseczkach, odżywkach do włosów, płynach do kąpieli jak i do bezpośredniej aplikacji na skórę podczas masażu. Ich właściwości są szeroko wykorzystywane również w salonach kosmetycznych w pielęgnacji skóry po zabiegach takich jak mikrodermabrazja, fotoodmładzanie czy fotodepilacja czyli trwałe usuwanie owłosienia. Oleje roślinne bywają również stosowane jako surowce do produkcji materiałów lakierniczych, malarskich, impregnacyjnych (np. olej lniany). Coraz większe znaczenie ma stosowanie olejów roślinnych jako paliw i do ich produkcji.

 
Komentowanie nie jest możliwe

Wpis w Uroda

 

Tagi: , , , ,

Komentarze są zamknięte.